سمن ها راه اداره مدرن جامعه
نویسنده: محمد مراد بیات*. جامعه مدنی به طور عام جامعه متکثر است که مجال رشد موسسه های خیریه، NGO ها، انجمن ها، گروه ها، سازمان های عقیده محور، انجمن های متخصصان، اتحادیه های کارگری و غیره را فراهم می سازد و زمینه را برای بسط مشارکت اجتماعی و حتی سیاسی ایجاد می کند، به منطقی شدن و عقلانی شدن مطالعات اجتماعی می انجامد و امکان پاسخگویی دولت و حاکمیت را درباره حق تعریف شده و مسلم شهروند فراهم می کند.
مانند حق آزادی بیان و آزادی اجتماعی و دسترسی به اطلاعات و ابزارهای اطلاع رسانی و غیره. از سوی دیگر وجودNGO ها موجب فرهیخته تر شدن اقشار و لایه های اجتماعی شده و امکان رفع بسیاری آسیب های اجتماعی را توسط مردم فراهم می سازد.
سمن ها راه اداره مدرن جامعه
نویسنده: محمد مراد بیات*
خبر روز: وزارت ورزش و جوانان از در دست داشتن برنامه های جامع برای حمایت از سمن ها و ایجاد هماهنگی میان سازمان ها و دستگاه های مختلف برای حمایت از طرح های سازمان های مردم نهاد جوانان خبر داد.
نگاه روز: این موضوع به نظر من می تواند به منزله جرقه یی در تاریکی باشد. متاسفانه در کشور های در حال توسعه، نگاهی بدبینانه از سوی دولت و مردم متوجه سازمان های غیردولتی است.
به نظر من اکنون فرصت مغتنمی است که بار دیگر ضرورت جامعه مدنی و تشکل های مردمی یا مردم نهاد را در سطح جامعه مطرح کنیم. جامعه مدنی به طور عام جامعه متکثر است که مجال رشد موسسه های خیریه، NGO ها، انجمن ها، گروه ها، سازمان های عقیده محور، انجمن های متخصصان، اتحادیه های کارگری و غیره را فراهم می سازد و زمینه را برای بسط مشارکت اجتماعی و حتی سیاسی ایجاد می کند، به منطقی شدن و عقلانی شدن مطالعات اجتماعی می انجامد و امکان پاسخگویی دولت و حاکمیت را درباره حق تعریف شده و مسلم شهروند فراهم می کند.
مانند حق آزادی بیان و آزادی اجتماعی و دسترسی به اطلاعات و ابزارهای اطلاع رسانی و غیره. از سوی دیگر وجودNGO ها موجب فرهیخته تر شدن اقشار و لایه های اجتماعی شده و امکان رفع بسیاری آسیب های اجتماعی را توسط مردم فراهم می سازد.
این سازمان ها به دلیل ماهیت غیرانتفاعی و داوطلبانه و غیردولتی که دارند، علاوه بر ایجاد مشارکت اجتماعی خودخواسته می توانند پاسخگوی بخشی از نیاز های جامعه باشند. بها دادن به این گروه ها، بها دادن به اصل آزادی انجمن ها و تشویق کثرت گرایی در جامعه و ایجاد تعادل اجتماعی و قواعد قانونی آن و بالابردن بازدهی منابع انسانی جامعه است چرا که درون این انجمن ها، آموزش برای توانمند سازی اعضا، یکی از محور های ساختاری است.
اساسا بدون شکل گیری تشکل های مردم نهاد، دستیابی به اهداف سند چشم انداز 1402 ممکن نیست. مثلاتوسعه یافتگی ایران در گرو رشد و آموزش شهروند است اما با سرانه آموزشی کشور، این امر ممکن نیست.
سرانه آموزش و پرورش در ایران 200 دلار است در حالی که همین سرانه در ترکیه 2هزار دلار یعنی 10 برابر ایران و در امریکا 5هزار و 700 دلار یعنی 30 برابر ایران است. ما می توانیم با شکل دادن به جامعه مدنی بخشی از فقر آموزشی و توانمند سازی را مرتفع سازیم.
از سوی دیگر اصولابدون جامعه مدنی و شکل گیری انجمن های مردم نهاد، تحقق مردم سالاری در عصر دولت نیز رویایی بیش نیست. یکی از ابزار هایی که رونق کسب و کار و امید به آینده و فردایی بهتر و شور و شوق در لایه های اجتماعی را ممکن می سازد، همین NG ها هستند.
جا دارد از دولت اصلاحات که مصرانه به دنبال تحقق این موضوع بودند تشکر کنم و از سایرین نیز درخواست کنم این گونه مسائل را برای توسعه کشور نادیده نگیرند.
دوران اداره جوامع از بالابه پایین و صرفا با تکیه بر سازمان های دولتی به سر آمده و عصر حاضر به ویژه با تحقق جامعه اطلاعاتی و عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، عصر شهروندمداری است. *جامعه شناس