وزیر آموزش و پرورش در گفت وگو با «اعتماد»:
دغدغه های معیشتی ام برای فرهنگیان، انتخاباتی نیست
اما آنچه ارتباط رنگ و بوی انتخاباتی به عملکرد آموزش و پرورش در این زمینه داده، رویه جدیدی است که امسال برای صدور احکام افزایش حقوق از سوی این وزارتخانه دنبال شد. فرهنگیان بر اساس تجربه یی که از سال های قبل دارند، می گویند احکام مربوط به افزایش حقوق آنها معمولادر ماه های چهارم و پنجم سال صادر می شده است. اما آموزش و پرورش امسال در همان روزهای آغازین سال دو حکم افزایش حقوق برای معلمان صادر کرد
وزیر آموزش و پرورش در گفت وگو با «اعتماد»:
دغدغه های معیشتی ام برای فرهنگیان، انتخاباتی نیست
نویسنده: مریم بابایی این روزها اخبار مربوط به آموزش و پرورش با وجود اخبار و زمزمه های حضور حمید حاجی بابایی در انتخابات ریاست جمهوری رنگ و بوی دیگری گرفته است: از تعجیل آموزش و پرورش در صدور احکام افزایش حقوق معلمان در روزهای اول سال گرفته، تا پرکاری این روزهای آموزش و پرورش، سفرهای استانی وزیر، دیدار با مراجع قم، توجه خاص به اسکان نوروزی فرهنگیان در تعطیلات عید امسال همه و همه ناخودآگاه رنگ و بوی انتخاباتی گرفته است. هر چند حمیدرضا حاجیبابایی با شوخ طبعی همیشگی خود تاکید دارد هیچ ارتباطی بین برنامه های فشرده این روزهای آموزش و پرورش و دغدغه های معیشتی او برای فرهنگیان با انتخابات خردادماه ریاست جمهوری و اخبار مربوط به حضور او در انتخابات وجود ندارد.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به سوال «اعتماد» مبنی بر اینکه آیا تعجیل در صدور احکام افزایش حقوق و معوقات معلمان برخلاف رویه سال های گذشته، ارتباطی با انتخابات ریاست جمهوری و اخبار مربوط به حضور او در انتخابات دارد، می گوید: «چطور شد اگر کت و شلوار برای یک معلم باشد می گویند از کجا آورده اما اگر برای فرد دیگری باشد می گویند حق او است.» حاجی بابایی تاکید دارد: «25 درصد افزایش حقوق فقط مربوط به معلمان نبوده و مربوط به همه است. به همین دلیل افزایش حقوق معلمان موضوع عجیب غریبی نیست، که بخواهیم آن را به انتخابات و موضوع دیگری مربوط بدانیم.» او در پاسخ به این سوال که چرا آموزش و پرورش امسال در صدور احکام افزایش حقوق معلمان در مقایسه با سال های گذشته شتاب و عجله غیرمعمولی را نشان داد، می گوید: «اینکه ما با عجله احکام را صادر کردیم به این دلیل بوده که قانون بوده است.» حاجی بابایی از عملکرد دوران وزارتش دفاع می کند و ادامه می دهد: «این نخستین سالی نیست که ما 17 روز عید را کار می کنیم. ما کل تعطیلات 4 سال اخیر را کار می کردیم. 27 اسفند ماه احکام و مصوبات افزایش حقوق را به ما دادند و ما هم اجرا کردیم. هیچ ربطی هم به موضوع انتخابات ندارد.» وزیر آموزش و پرورش همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اعلام رسمی حضورش در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه «چقدر عجله دارید» گفت: «اگر لازم شد این را هم اعلام می کنیم.» این در حالی است که سازمان دانش آموزی آموزش و پرورش از مدت ها قبل برنامه ها و فعالیت های خود برای انتخابات ریاست جمهوری با برنامه هایی مانند روزنامه دیواری ویژه انتخابات، وبلاگ نویسی، پیامک و... را شروع کرده است.
اما آنچه ارتباط رنگ و بوی انتخاباتی به عملکرد آموزش و پرورش در این زمینه داده، رویه جدیدی است که امسال برای صدور احکام افزایش حقوق از سوی این وزارتخانه دنبال شد. فرهنگیان بر اساس تجربه یی که از سال های قبل دارند، می گویند احکام مربوط به افزایش حقوق آنها معمولادر ماه های چهارم و پنجم سال صادر می شده است. اما آموزش و پرورش امسال در همان روزهای آغازین سال دو حکم افزایش حقوق برای معلمان صادر کرد. محمدتقی سبزواری معلم آموزش و پرورش در این زمینه به «اعتماد» می گوید: «در سال جاری و در نخستین روز کاری مدارس، احکام حقوقی بر مبنای افزایش 20 درصدی صادر و تحویل معلمان شد. پس از آن هیات دولت تصویب کرد افزایش حقوق بر مبنای 25 درصد خواهد بود. مصوبه هیات وزیران به سرعت تبدیل به بخشنامه شد و نرم افزار مربوطه آماده و به وزارتخانه ها، سازمان ها و نواحی ابلاغ شد.» او ادامه می دهد: «در پایان هفته هم، معاونان ادارات تا اذان صبح به امضای احکام پرداختند و نیروهای خدماتی سعی کردند تا ساعت 7 صبح احکام حقوقی را به دست معلمان برسانند. سرعت عمل آموزش و پرورش در انجام کار بی سابقه بود، سرعت عملی که بوی انتخابات می داد.»
مهدی بهلولی، کارشناس آموزشی و آموزگار نیز صدور دو حکم به فاصله 48 ساعت در زمینه افزایش حقوق معلمان را متفاوت با روند سال های گذشته می داند.
با این وجود آنچه روندی که قاعدتا باید معمول باشد را از نظر معلمان غیرمعمول جلوه داده است و ذهن فرهنگیان را نسبت به تعجیل آموزش و پرورش مشغول کرده، تاخیر سال های گذشته آموزش و پرورش در صدور احکام افزایش حقوق تا حدود نیمه سال بوده است.
بهلولی در این زمینه به «اعتماد» می گوید: «سال گذشته و قبل از انتخابات مجلس قرار شد رقمی حدود 120 هزار تومان به عنوان حق بدی آب و هوا به فرهنگیان شهرستان ها بدهند و این حکم برای معلمان شهرستانی صادر شد. اما بعد از تاخیر در صدور احکام جدید افزایش حقوق آموزش و پرورش، این دسته از معلمان تنها سه درصد افزایش حقوق را به دلیل حذف حق بدی آب و هوا در ماه های بعد شاهد بودند.» از همین رو در حال حاضر خواسته فرهنگیان تثبیت و استمرار عملکرد امسال آموزش و پرورش در صدور احکام افزایش حقوق برای سال های آینده و در زمان هایی است که انتخاباتی پیش رو نیست.
کسری بودجه و معوقات فرهنگیان
موضوع دیگری که این روزها آموزش و پرورشی ها را نگران کرده است، پرداخت نشدن معوقاتی همچون سهم آموزش و پرورش برای بیمه طلایی فرهنگیان است. بهلولی در این زمینه می گوید: «از 4 سال پیش و از زمان شروع کار بیمه طلایی فرهنگیان، مبلغ مربوط به بیمه از حقوق فرهنگیان کسر می شد و آموزش و پرورش هم با تاخیر 1تا 3 ماهه سهم خود را به حساب معلمان واریز می کرد.»
اما به گفته او حدودا 10 ماه است که آموزش و پرورش سهم خود برای بیمه طلایی فرهنگیان را پرداخت نکرده است و فرهنگیان چیزی حدود 250 تا 300 هزار تومان از این بابت از آموزش و پرورش طلب دارند. این رقم با توجه به اینکه بر اساس اعلام خود آموزش و پرورش از حدود 1 میلیون نفر فرهنگی 95 درصد آنها یعنی چیزی حدود 900 هزار فرهنگی بیمه طلایی دارند، رقم بالایی می شود. با این احتساب در حالی که زمزمه های کسر بودجه نیز در آموزش و پرورش شنیده می شود، این وزارتخانه رقمی حدود 270 میلیارد تومان بابت بیمه تاخیر در پرداخت سهم بیمه طلایی معلمان باید به حساب 900 هزار فرهنگی واریز کند. هر چند حاجی بابایی در پاسخ به سوال «اعتماد» در این زمینه معتقد بود که مشکلی در این زمینه وجود ندارد و چند ماه باقی مانده با تاخیر واریز شود.
همچنین در حالی که حاجی بابایی تاکید دارد حق الزحمه های فرهنگیان برای امتحانات در تاریخ 5 فروردین ماه واریز شده است و آموزش و پرورش بدهی در این زمینه ندارد، خبر می رسد تعدادی از معلمان آموزش و پرورش هنوز حق الزحمه مربوط به سال گذشته خود را دریافت نکرده اند. با این وجود وزیر آموزش و پرورش روز گذشته درباره زمان اعمال افزایش 25 درصدی حقوق معلمان قول داد از فروردین ماه جاری معلمان بر اساس مصوبه جدید قانون خدمات مدیریت کشوری، حقوق ماهیانه خود را دریافت می کنند اما تا اواسط روز گذشته 31 فروردین ماه براساس اخبار رسیده از فرهنگیان استان تهران معلمان هنوز حقوقی دریافت نکرده اند.
این در حالی است که رشد تنها 19 درصدی بودجه آموزش و پرورش نسبت به سال گذشته نگرانی هایی را در زمینه کسر بودجه این وزارتخانه برای دوره های بعدی به وجود آورده است. حاجی بابایی روز گذشته در این زمینه گفت: «بودجه یی که در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار می گیرد، دچار تحول می شود و زمانی می توانیم اظهارنظر کنیم که تبدیل به قانون شده باشد، در حالی که قانون نشده است: چرا که دولت بر اساس گام هایی که برداشته، قطعا اصلاحات را انجام خواهد داد و نگاهش متفاوت خواهد بود: لذا باید پیش بینی های لازم را انجام دهد.»
همکاری با حوزه علمیه در تدوین برنامه درس ملی
بعد از اجرای پر حاشیه سند تحول بنیادین از سوی آموزش و پرورش، وزیر از «برنامه درس ملی» نیز رونمایی کرد. به گزارش مهر، رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش از بازنگری کتاب های ششم پس از تغییرات لازم و کتاب های چهارم و پنجم طی دو سال آینده خبر داد. به گفته محی الدین بهرام محمدیان تدوین و تصویب برنامه درسی ملی بیش از 4 سال طول کشید و در تدوین آن افراد و سازمان هایی همچون انجمن برنامه درسی ملی، حوزه علمیه، اساتید دانشگاه، کارشناسان تعلیم و تربیت و در نهایت شورای عالی آموزش و پرورش نقش داشتند.
به گفته رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی سازمان آموزش و پرورش کلاس های اول، دوم و ششم ابتدایی همسو با برنامه درسی ملی شامل تغییراتی شده اند. البته کلاس ششم ابتدایی پس از تغییر محتوای کتاب های چهارم و پنجم بازنگری مجدد می شود. برای سال تحصیلی جدید نیز کتاب های کلاس های سوم و اول متوسطه اول براساس برنامه درسی ملی تدوین می شود. به گفته او همچنین زبان های انگلیسی، آلمانی، فرانسه، ایتالیایی و روسی بر حسب تفکر کارشناسی و نیازهای ملی و علاقه و ذوق دانش آموز براساس برنامه درسی ملی به دانش آموزان آموزش داده می شود. بر اساس برنامه درس ملی آموزش این زبان ها از پایه اول متوسطه اول آغاز می شود و در دوم متوسطه و به تدریج در پایه های دیگر ادامه دارد. با این وجود کارشناسان آموزش و پرورش معتقدند تفاوت هایی در اجرای برنامه سند ملی با پیشنویس سال های 87 و 89 این برنامه وجود دارد. به گفته مهدی بهلولی به عنوان نمونه بر اساس پیش نویس سال 87 سند درس ملی برای تقویت درس زبان انگلیسی قرار بوده آموزش این زبان از سال دوم دبستان برای دانش آموزان شروع شود اما این بند در پیش نویس سال 89 حذف شده است. به همین دلیل کارشناسان آموزشی نگرانند که سند های ملی آموزش و پرورش در آخرین روزها دچار تغییر و تحولات و کارهای کارشناسی نشده و سلیقه یی شود.اعتماد - یکم اردیبهشت 92