انجمن های مدنی به مثابه چسب اجتماعی
نویسنده: سعید دهقان*تمامی نهادهای داوطلبانه ای که بین فرد و دولت وجود دارند، جامعه مدنی را شکل می دهند اما تمامی جامعه مدنی می تواند این نباشد. کمال این جامعه زمانی شکل می گیرد که آزادی در فعالیت های داوطلبانه با آگاهی از اصول کار جمعی و توان استمرار آن برای نسل های بعدی همراه باشد.
در اینکه کار جمعی، شرط لازم برای زندگی اجتماعی است تردیدی نیست؛ همچنان که برای یک همکاری داوطلبانه مطلوب، چاره ای نیست جز اینکه انسان هایی که یکدیگر را نمی شناسند در جهت دستیابی به اهداف مشترکشان فعالیت کنند. اما هنر همکاری زمانی بروز و ظهوری شایسته می یابد که اهداف مشترک یک جمع، برای منافع یک جمع دیگر باشد. بشردوستی، منافع فردی را از بین نمی برد اما تامین همان منافع فردی هم حکم می کند تا بشردوست باشیم؛ البته اگر جامعه آزاد را جامعه ای بدانیم که در آن محدودیت های منصفانه ای برای افراد وجود دارد و تنها با همکاری افراد با یکدیگر است که وضعیت هرکدام از آنان بهبود می یابد.
نهادهایی مانند انجمن ها و خیریه ها، بخشی از جامعه مدنی هستند که این بشردوستی را معنا می کنند، چون آنها به نیکی دریافته اند که پیشرفت در جامعه، محصول جانبی همکاری بین انسان هاست و البته امکان بروز همکاری های جمعی مطلوب نیز در جوامعی وجود دارد که آزاد باشند و قانون در آن، بر حکومت انسان ترجیح داده شود. عشق و علاقه به گروه های کوچکی که در جامعه عضوشان هستیم، نخستین بند از ریشه های عواطف عمومی و اولین حلقه از زنجیری است که مسیر عشق به میهن و بشردوستی را هموار می کند. از این زاویه شاید بهتر بتوان به نقش کلیدی انجمن های مدنی در شکل دادن به شخصیت یک انسان در جامعه مدرن امروزی پی برد.
بیراه نیست که انجمن های مدنی را «بخشی از چسب اجتماعی*» می نامند چراکه این انجمن ها با هموار کردن مسیر همکاری اجتماعی، به ما این توانایی را داده اند که از وجود نزدیکان خود سود ببریم و قدردان آنان باشیم. حس وفاداری ما نسبت به خانواده و دوستان، اجتماعات محلی و ملی، همه از نیاز ما به همکاری با دیگران تغذیه می شوند. از این منظر و با آگاهی درست از این دیدگاه، دولت هم در کنار جامعه مدنی خواهد بود و آن را رقیب خود و یا محدود کننده قدرت خود نخواهد دانست چرا که اینان به نفع افرادی کار می کنند که آنها را نمی شناسند و در برخی موارد نمی توانند بشناسند. این حس اخلاقی است که به اینان می گوید چه باید بکنند و وادارشان می کند که نقش های خود را بهتر و با منافع متقابلی که فراتر از توان هر دولتی است به انجام برسانند زیرا هر نسل، مسوولیتی در قبال نسلی که پیش از او آمده و نسلی که پس از او خواهد آمد بر گردن دارد. اینجاست که رسالت و تعهدات خودخواسته گروه ها و انجمن هایی نظیر انجمن حمایت از حقوق کودکان، ارزشی دوچندان می یابد. به ویژه آنکه تهدیدها و تحدیدهایی هر از گاه وبیگاهی، خللی جدی در انگیزه و عزم اهالی این انجمن (که 20سال استمرار یافته) ایجاد نکرده باشد که ظاهرا نکرده است. تعهداتی که انجمن هایی از این دست برای تامین اهداف ملی و ایفای رسالت های اجتماعی برای خود تعریف می کنند، در واقع زنجیرهای پیوند جامعه را پدیدآورده و ما را هدایت می کنند تا وظایف خود را در قبال همنوعانمان به درستی انجام دهیم؛ همان طور که انتظار داریم دیگران نیز در حق ما چنین کنند. گو اینکه تمامی ارتباطات به ویژه روابط انسانی (با تمام پیچیدگی های زندگی ماشینی عصر حاضر) نیز از طریق همین تعهدات، مسیر خود را بازیافته و اداره می شوند.
از طرفی در میان تمام نهادهای جامعه مدنی، بدون شک «خانواده» در زمره مهم ترین و تاثیرگذارترین نهادهایی از این دست است. نقش آموزشی، تربیتی و محافظتی ای که این نهاد برای کودکان - به عنوان نسل های بعدی- ایفا کرده یا باید بکند، قابل مقایسه با هیچ نهاد دیگری نبوده و نیست. نهادی که آرمان ها و ارزش ها را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کند و با توجه به جایگاه ویژه ای که در زمینه عواطف انسانی دارد، معلمی وفادار، پایدار و توانمند است. هرگاه خانواده در جایگاه درست خود قرار گرفته و قدرتمند باشد، از یک سو سایر نهادها از جمله نهاد دولت، بار کمتری بر شانه های خود حس می کنند و از سوی دیگر، اعضای چنین جامعه ای، بیشترین اهمیت و ارزش را برای خوب یا بد بودن قایل هستند. نهاد خانواده در کنار انجمن هایی با اهداف مشابه در جوامع توسعه یافته از چنین امتیازی برخوردار هستند، چرا که هرگز با نگاهی از بالابه پایین نگریسته نمی شوند و از آن مهم تر، با بزرگسالان آنان همانند کودکان برخورد نمی شود.
تکمله: اگر جامعه مدنی را نتیجه کنش های انسانی افراد آزاد و خودانگیخته بدانیم، اگرچه رشد و توسعه آن الزاما به معنای کنار رفتن یا کنار گذاشته شدن مسوولیت های قانونی دولت نیست، اما احترام به آزادی های قانونی و اختیارات فردی شهروندان امروز در همکاری با یکدیگر، می تواند چشم انداز روشنی برای آینده و شهروندان فردا ترسیم کند؛ به گونه ای که از یک سو قواعد اخلاقی جامعه با آزادی توام با آگاهی به جای انفعال یا تخریب، با دقت به دنبال «ساختن» خواهد رفت و همین فرهنگ را به نسل های بعدی منتقل می کند. از سوی دیگر، شهروندان فردا به جای استفاده از امکانات موجود انجمن های حمایتی، به دنبال ساختن انجمن های توسعه ای خواهند بود. *وکیل دادگستریشرق - 10 اسفند 92