روزنامه ی جام جم،3 آذر ماه 93
پلیس از دو روز گذشته در جستجوی دانشآموز پانزده سالهای است که وقتی مورد بازخواست معلمش قرار گرفت، با چاقو به وی حمله کرد و پس از ضربات سنگین که به مرگ معلم چهل و سه ساله انجامید، متواری شد.
به گزارش جامجم، ساعت 11 صبح روز شنبه، محسن خشخاشی در حال تدریس درس فیزیک بود که دانشآموز پانزده ساله وارد کلاس شد و بدون هیچ حرفی به سمت نیمکتش حرکت کرد. معلم از او خواست بهدلیل غیبتهای غیر موجه خود از دفتر نامه بیاورد که پسر نوجوان به طرفش حملهور شد و با چاقویی که همراه داشت ضرباتی به گردن و سینه معلم خود وارد کرد و گریخت.
پیکر نیمه جان معلم به بیمارستان شهید چمران منتقل شد، اما تلاش پزشکان برای نجات جان او موثر واقع نشد و معلم فیزیک جان خود را از دست داد. با توجه به حساسیت موضوع، پرونده در اختیار تیمی از ماموران پلیس آگاهی استان لرستان قرار گرفت و ماموران در نخستین گام راهی خانه این دانشآموز شده و دریافتند او پس از قتل به محلی نامعلوم گریخته است. اما ضارب چه کسی بود؟ در همان ابتدا، تحقیقات برای رسیدن به این پاسخ آغاز شد و بررسیهای تیم قضایی ـ انتظامی نشان داد که ضارب پانزده ساله به نام محمد فردی دانشآموز و پرخاشگر بوده که ظاهرا علاقهای به درس نداشته است.
ادعای مشکل روانی متهم
در حالی که تحقیقات پلیس برای دستگیری متهم فراری ادامه دارد، پدر او در بازجوییها مدعی شد، محمد دارای مشکلات روحی و روانی است و به همین خاطر در زمان حادثه کنترل خود را از دست داده و به طرف معلمش حمله کرده است.
سردار محمدقنبری، فرمانده انتظامی استان لرستان در این باره به جامجم گفت: هنوز نمیتوان درباره ادعای پدر متهم اظهارنظر کرد و کارشناسان پزشکی قانونی باید در این زمینه اظهارنظر کنند. پس از وقوع حادثه تحقیقات گستردهای از سوی پلیس آغاز شد و از دانشآموزان و مسئولان مدرسه هم تحقیق شده است.
وی افزود: محلهایی که احتمال دارد متهم به آنجا گریخته باشد را تحتنظر گرفتهایم و امیدواریم بزودی متهم دستگیر شود. پس از دستگیری پسر دانشآموز میتوان درباره انگیزه او صحبت کرد.
حادثه چگونه رخ داد
مدیرکل آموزش و پرورش استان لرستان درباره علت درگیری دانشآموز با مقتول به جام جم گفت: ساعت ۱۱ صبح شنبه، یکم آذر مجروح شدن معلم چهل و سه ساله دبیرستان پسرانه حافظی در خیابان ۴۵ متری بسیج به مسئولان مدرسه اعلام شد.
گودرز کریمیفر افزود: این معلم با ۲۳ سال سابقه خدمت یک پسر ده ساله و دختری سه ساله داشت. پس از کشته شدن این معلم با تحقیق از مسئولان مدرسه مشخص شد، قاتل فراری که محمد نام دارد، روز حادثه برای موجه کردن غیبتهایش همراه پدر خود به مدرسه آمده و آن روز هم پدرش میخواسته برای روز دیگری از مدرسه اجازه مرخصی وی را بگیرد.
وی یادآور شد: در جریان حضور آنها در مدرسه، پدر عامل جنایت متوجه میشود که پسرش در درس فیزیک ضعیف بوده و نیازمند آن است که برای بهتر شدن وضع درسیاش بیشتر تلاش کند. پدر این نوجوان با اطلاع از این موضوع قول میدهد، پسرش از این به بعد درسهایش را بهتر بخواند. متهم سپس با باز کردن در کلاس قصد وارد شدن به کلاس را داشته که طبق گفتههای دانشآموزان کلاس که شاهد حادثه بودند، معلم از وی میخواهد تا با رفتن به نزد مدیر، برگهای برای حضور در سر کلاس از وی بگیرد که این حرف باعث حمله پسر دانشآموز به معلم میشود.
مدیرکل آموزش و پرورش استان لرستان خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش و نماینده حقوقی ما در حال بررسی حادثه هستند تا با دستگیری متهم به قتل، وی در دادگاه محاکمه و مجازات شود.
محمد، پدرش را مجروح کرد
دانشآموزان و معلمان مدرسه حافظی هیچگاه خاطره تلخ یکم آذر سال 93 را فراموش نمیکنند. روزی تلخ که یکی از معلمان در مقابل چشمان آنها غرق در خون شد و هیچکدام نتوانستند برای نجات جان او کاری انجام دهند.
کریمی از معلمان مدرسه حافظی بروجرد که شاهد این ماجرا بود به خبرنگار جامجم گفت: مرحوم خشخاشی مدرک فوقلیسانس فیزیک داشت و پیش از این در مدارس تیزهوشان استان تدریس میکرد. او مرد بسیار آرامی بود که ۲۳ سال از عمرش را وقف آموزش کرد و رفتار دوستانهای با دانشآموزان داشت.
وی ادامه داد: حدود ساعت ۱۱ روز شنبه در کلاس درس مشغول تدریس بودم که صدای فریاد مرحوم خشخاشی را شنیدم. او در مقابل کلاس غرق در خون بود و چاقو به گردن و سینه او اصابت کرده بود. با اورژانس تماس گرفتیم و پیکر نیمه جان همکارم را به بیمارستان رساندیم که در آنجا اعلام شد به علت شدت جراحات دچار ایست قلبی شده است. سریع او را به اتاق احیا بردند که پس از دقایقی پزشکان اعلام کردند، قلب دوباره شروع به تپیدن کرده که از این خبر خوشحال شدیم. خشخاشی را برای تخلیه خون از ریههایش به اتاق عمل بردند که پس از عمل به بخش مراقبتهای ویژه منتقل شد و در آنجا بر اثر شدت جراحات جان خود را از دست داد.
این معلم افزود: در زمان حادثه پدر محمد در اتاق مشاوره حضور داشت و وقتی از حادثه با خبر شد قصد داشت پسرش را دستگیر کند که محمد او را از ناحیه دست با چاقو مجروح کرد و گریخت. اگر این مرد مدعی است پسرش مشکلات روحی و روانی دارد باید موضوع را به مسئولان مدرسه اطلاع میداد، در حالی که این ادعا تا پیش از این حادثه مطرح نشده بود. در زمان حادثه هیچ برخوردی میان محمد و معلمش رخ نداده بود و نمیدانیم او با چه انگیزهای این کار را کرده است.
حمل چاقو در مدرسه جرم است
احمد عابدینی، معاون دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش نیز در گفتوگویی با فارس درخصوص وسایل مجاز دانشآموزان در مدرسه، اظهار کرد: در آییننامه اجرایی مدرسه وظایف دانشآموز قید شده است. براساس ماده ۶۸ آییننامه اجرایی مدرسه، همراه داشتن وسایل تجملاتی، گرانقیمت، آرایشی و غیرمرتبط با آموزش از سوی دانشآموزان ممنوع است. وی درخصوص همراه داشتن چاقو توسط دانشآموزان در مدرسه، خاطرنشان کرد: همراه داشتن چاقو محکوم است و این موضوع در جامعه هم جرم محسوب میشود و چاقو جزو سلاح سرد است.
نحوه قتل را به فرزندانم نگفتهام
مریم کبیری، همسر این معلم هنوز باور ندارد که محسن دیگر از مدرسه به خانه باز نمیگردد. او صبح روز شنبه هنگامی که همسرش را برای رفتن به مدرسه تا مقابل در بدرقه میکرد، نمیدانست باید خود را برای استقبال از جسد او آماده کند.
او به جامجم گفت: محسن از معلمان نمونه شهرستان بروجرد بود که در مقاطع دبیرستان، درس فیزیک را تدریس میکرد. او همیشه به امور دانشآموزانش رسیدگی میکرد و ارتباطش با آنها فقط به محیط مدرسه خلاصه نمیشد. او همانند یک پدر دلسوز برای شاگردانش بود، به وضع درسی تکتک دانشآموزان خود رسیدگی میکرد و اگر آنها مشکلات مالی داشتند سعی میکرد مشکل را حل کند تا با مشکلات کمتری به درس خواندن بپردازند. کبیری ادامه داد: شوهرم سالها بود در مدرسه فرزانگان درس میداد، اما امسال نخستین سالی بود که به دبیرستان پسرانه حافظی منتقل شد و در آنجا تدریس میکرد.
او همیشه از دانشآموزانش بخوبی حرف میزد و هیچگاه نارضایتی از آنها نداشت. حتی شاگردانش را به گردش و تفریح میبرد و ارتباط خیلی خوبی با آنها داشت به طوریکه دانشآموزان مدرسه قبلیاش از رفتن او بسیار ناراحت بودند. همسر مقتول یادآور شد: روز حادثه همسرم مانند روزهای قبل خانه را به مقصد مدرسه ترک کرد و پیش از ظهر در تماس تلفنی مسئولان مدرسه متوجه شدیم که این حادثه تلخ برای همسرم که این همه شاگردانش را دوست داشت و آنها را مانند پسرمان میدانست، رخ داده است. باورم نمیشد دانشآموزش دست به این کار زده باشد. زمانی که خود را به بیمارستان رساندم تازه به عمق فاجعه و وضع نامناسب شوهرم پی بردم. پزشکان خیلی تلاش کردند اما او برای همیشه من، فرزندانمان و شاگردانش را ترک کرد و رفت.
وی گفت: فرزندان خردسالم متوجه مرگ پدرشان شدهاند، اما هنوز از نحوه مرگ او چیزی به آنها نگفتهایم. نمیدانم اگر فرزندانم یک روز متوجه شوند پدرشان چگونه به قتل رسیده چه واکنشی خواهند داشت. از اینکه بدانند قاتل پدرشان شاگردش بوده که این همه به او عشق میورزیده چه رفتاری از خود نشان میدهند. هنوز مرگ همسرم را باور ندارم. از مسئولان قضایی شهرستان بروجرد میخواهم هر چه زودتر قاتل شوهرم را دستگیر و به سزای عملش برسانند تا دیگر هیچ دانشآموزی به خود اجازه ندهد سرکلاس درس مرتکب چنین خطای بزرگی شود.
نظر کارشناس
یک جامعهشناس در تحلیل این حادثه میگوید : زمانی که در جامعه به نوعی خشونت حالت طبیعی پیدا میکند و بیحسی اجتماعی نسبت به خشونت پدید میآید، این امر باعث می شود در لایههای مختلف خشونت تولید و بازتوزیع شود. به نظر میرسد ما باید مقداری فعالیتهای مشخص را در زمینه فرهنگسازی، مهرورزی، مهربانی و حل کردن تعارضات را در قالب مذاکره و گفتگو در جامعه ایجاد کنیم. وقتی دانشآموزان نمیتوانند مشکلات خود را از نظر گفتوگویی حل کنند به سمت برخورد فیزیکی روی می آورند. محیط مدیریتی آموزشی ما باید به سمت و سوی مدیریت باغبانی حرکت کند و این محیط بهگونهای باشد که دانشآموزان نه تنها از آن گریزی نداشته باشند بلکه برای حل مشکلات خود به آن پناه ببرند. وقتی فضای آموزشی ما حالت آمرانه داشته باشد، دانشآموزان به مطرح کردن خود با قدرت فیزیک و زور رو میآورند.
دکتر غلامرضا علیزاده افزود : یکی از علت هایی که می تواند نوجوانان را در مدارس پرخاشگر کند، تفاوتی است که مسئولان آموزشی میان رفتار دانشآموزان با یکدیگر میگذارند که همین موضوع میتواند باعث شود نوجوان احساس کند تحقیر شده و به قصد دوری از این فرآیند، دست به کارهای نامتعارف بزند. در این پرونده که معلمی به دست شاگردش کشته شده، شاهد آن هستیم که یک طرف پرونده خانوادهای است که نانآور خود را که از قشر معلم و فرهیخته بوده، از دست داده و سمت دیگر پرونده خانواده دانشآموز نوجوان است که نمی دانند با شرایطی که فرزندشان رقم زده چه باید بکنند و هر لحظه در اضطراب از دست دادن فرزند خود هستند. علیزاده خاطرنشان کرد: مسئولان مدارس باید دانشآموزانی را که بهگونهای در محیط آموزشی ناسازگار هستند و رفتارهای خشونتآمیز دارند، شناسایی کرده و به آنها کمک کرده تا مشکلات خود را حل کنند و بازنگری در خلق و خویشان ایجاد شود. اگر با مشکلات خلقی و رفتاری نامناسب از سوی دانشآموزان روبهرو میشوند سعی در کمک و درمان آن کنند و دانشآموزان درگیر با مشکلات روحی را به مراکز روان درمانی معرفی کنند تا آنها تحت درمان قرار گرفته و بهبود یابند.
به گفته وی در مدارس باید مددکاران و روانشناسان حضور یابند تا دانشآموزان براحتی با آنها گفتوگو کرده و برای حل مشکلات خود از آنها کمک بگیرند. اگر امکان حل مشکلات دانشآموز پرخاشگر از سوی مسئولان مدرسهای وجود ندارد باید سعی شود آن دانشآموز به مدرسه دیگری منتقل شود تا شاید جا به جایی از این محیط به مدرسهای جدیدتر باعث کاهش مشکلات دانشآموز شود.